Generatorul de curent este suportul de rezerva pentru asigurarea unui flux continuu si constant in distributia curentului electric. In momentul in care reteaua nationala de distributie a curentului electric ajunge in incapacitatea de a oferi tensiunea necesara functionarii optime a aparaturii electrice, este momentul in care intra in actiune sistemul de rezerva, generatul electric.
In conditii de consum casnic, o intrerupere temporara curentului distribuit de reteaua nationala poate sa fie mai usor de suportat, desi o repetitie a acestor intreruperi ar putea dauna aparatelor electrice si electrocasnice, dar cand vine vorba de o activitate de productie dependenta de un flux constant al tensiunii electrice, lucrurile incep sa devina mai sensibile. Întreruperile de lunga durata, provocate de o avarie sau intreruperile repetate din cauza supraincarcarii retelei dauneaza fluxului normal al activitatii de productie si nu in ultimul rand starii tehnice a utilajelor electrice. Pentru a evita eventualele pagube care ar putea surveni in urma unei furnizari c intreruperi a curentului electric este recomandata montarea unui generator de curent care sa asigure constanta de care orice activitate industriala are nevoie.
De exemplu, daca la o ferma specializata in cresterea gainilor ouatoare s-ar intrerupe brusc furnizarea curentului electric, consecintele ar putea fi tragice pentru afacere. Odata intrerupta furnizarea curentului electric s-ar opri functionarea instalatiilor care mentin temperatura constanta in hale. De asemenea s-ar opri instalatiile de hranire si adape a pasarilor, precum si a celor de colectare a oualor. Daca problema s-ar prelungi, s-ar putea ajunge la decesul intregului efectiv de pasari, ceea ce ar reprezenta o pierdere pe care afacerea va putea cu greu sa o suporte. Daca unitatea beneficiaza de un generator electric, acesta intervine automat in astfel de cazuri, suplinind intreruperile de la retea.
La intrebarea „de ce sa instalezi un generator?”, raspunsul e simplu si vine din credinta noastra populara, pentru ca „paza buna trece primejdia rea”. In ceea ce priveste momentul in care ar trebui montat un generator, acesta este: cat mai repede, pentru a putea preveni eventualele evenimente neprevazute care ar dauna fluxului normal al activitatii de productie.